Bli medlem

Vad är hållbar konsumtion och hur kan det bli mainstream?

Dagens diskussion

13 svar i diskussionen Följs av 8
I anslutning till webbinariet den 8 maj kan du ställa frågor och diskutera med Matthias Lehner (Lunds universitet), Vishal Parekh (KTH) och Maria Thorson (Chalmers) mellan kl. 11:10- 11:30. Gör ditt inlägg genom att klicka på den gröna knappen.

Diskussionen är stängd

Svar / Kommentarer

En fråga ifrån webbinariet: När det gäller trender, vilken samhällsutveckling är det som har gjort att inredning har blivit en statussymbol? Begagnade möbler har också fått högre status, har ni någon förklaring till det?

Charlott Falk skrev:

Hej igen

Min fråga , reflektion handlar om det ekonomiska perspektivet. Hur ser ni på det framförallt inom mat och semester där det för konsumenter idag är billigare, mer privatekonomiskt att vara icke hållbar. Det är billigare att flyga än åka tåg....mm

Hej Charlott,

Det är absolut problematiskt att det idag oftast är dyrare att ta tåget än flyget till en viss destination till exempel. Samtidigt finns det de som sällan reser för att de inte har råd över huvud taget. För dem är hemester inte något självvalt utan något de gör av just ekonomiska skäl. De med minst resurser har alltså antagligen mest hållbara semestervanor medan de med mest resurser ofta reser mer och de väljer ofta inte tåget fastän de har råd utan istället fler resor.

Det är väldigt bra att aktörer inom tågbranschen och resebyråer ser över hur de kan göra det billigare och enklare att resa med tåg och ha samma trygghet som flyget. Det är också bra att det arbetas för politiskt både nationellt och på t.ex. EU-nivå. Som Matthias var inne på, att aktörerna arbetar åt samma håll.

/Maria Thorson

Katarina Crafoord skrev:

Hej, tack för ett bra webbinarium! Var kan jag läsa mer om effektivitetsstrategier och tillräcklighetsstrategier?

Hej Katarina! Har du möjlighet att skicka ett mejl till mig (matthias.lehner@iiiee.lu.se), då kan jag återkoppla till dig med rekommendationer för effektivitet och tillräcklighet. Mvh, Matthias

Hejsan!

Jag misstänker att praktikerna kring att konsumera hållbart följer ungefär samma mönster på populationsnivå som praktikerna kring att leva och agera på ett hälsomässigt bra sätt (jmf Social determinants/sociala faktorer som styr mönster i folkhälsa). Faktorer som spelar in när det gäller de flesta mätetal kring folkhälsa är t.ex. socioekonomisk bakgrund och nuvarande status, utbildningsnivå etc.

Stämmer min misstanke? Hur tänker ni isf kring detta inom projektet?

Mvh /Åsa Granberg

Katarina Crafoord skrev:

Hej, tack för ett bra webbinarium! Var kan jag läsa mer om effektivitetsstrategier och tillräcklighetsstrategier?

Hej, Katarina!

I forskningslitteraturen finns en del intressant skrivet om tillräcklighetsstrategier av ex. en forskare vid namn Nancy Bocken. Som Matthias var inne på under webbinariet är effektivitetsstrategier vanligare och passar bättre in i vårt konsumtionssamhälle. Bocken tittar bl a på hur affärsmodeller kan utformas utifrån en tillräcklighetsstrategi.

Kristina Difs skrev:

En fråga ifrån webbinariet: När det gäller trender, vilken samhällsutveckling är det som har gjort att inredning har blivit en statussymbol? Begagnade möbler har också fått högre status, har ni någon förklaring till det?

Vad som gäller den högre statusen för inredning så har det delvis att göra med att hemmet har blivit mindre privat. Medialandskapet har utvecklat sig till att ge inredning mer fokus, både genom mer utrymme i dagstidningar och specialiserade tidskrifter om hemmet. Det har att göra med att hemmet är en viktigare plats för vårt liv nuförtiden. Dessutom tillåter och uppmuntrar sociala media att kommunicer ens privatliv ut till sitt sociala nätverk eller t.o.m. hela världen. Till sist har den dynamiska bostadsmarknaden som vi har sett i Sverige sedan krisen på 90-talet lett till både snabbt ökande värde av hemmet. Dessutom köps och säljs boende oftare och människor flyttar oftare, vilket leder till ökat behov av ny inredning. Detta är åtminstone en del av förklaringen för varför samhällsutvecklingen ser ut som den gör.

Vad som gäller begagnad kan jag inte riktigt svara på vad det är som har gjort att vi ser en ökat status mer än att samhällsdebatten, kombinerat med nya affärsmodeller och mer uppmerksamhet för begagnad har bidragit till en mer positiv syn på begagnade varor.

Mvh,

Matthias

Vill du bidra till diskussionen?

För att skriva i forumet behöver du vara medlem. Registera dig eller logga in.

Bli medlem Logga in
Bli medlem Logga in