Bli medlem

Eventet har ägt rum

EAT Lancet-rapporten

Lansering i Sverige 18 januari

Tid

09:15 -12:00

Plats

Beijersalen, Kungl. Vetenskapsakademien

Vem kan delta?

Fulltecknad, men kan följas via webben

Sista svarsdag

11 januari

Arrangör

Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet

Medarrangör

EAT, Beijerinstitutet för ekologiskt ekonomi och the Global Economic Dynamics and the Biosphere vid Kungl. Vetenskapsakademien

Svensk lansering av rapporten Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems.

Rapporten är den första i sitt slag som på global nivå kvantifierar hur stor omställning som behövs för att livsmedelssystemet ska kunna bli både bra för människors hälsa och hållbart för planeten.

Rapporten behandlar en rad olika ämnen, som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk.

Eventet är fullbokat, men kan följas live via webben

Program

09:15 Introduktion

Välkommen önskar Line Gordon, Executive Director Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, medförfattare till EAT Lancet rapporten och Gunhild Stordalen, Founder och Executive Chair, EAT.

09:30 Presentation av rapporten

“Our Food In The Anthropocene: The EAT-Lancet Commission on Healthy Diets from Sustainable Food Systems”
Johan Rockström, Commission Co-Chair för EAT Lancet rapporten, Stockholm Resilience Centre, Potsdam Institute for Climate Impact Research och Brent Loken, Director of Science Translation EAT, Stockholm Resilience Centre, medförfattare till EAT Lancet rapporten.

10:10 Kaffepaus

10:30 Perspektiv

  • Health benefits. Marco Springmann, Oxford universitet, Oxford Martin Programme on the Future of Food, medförfattare till EAT Lancet rapporten (på engelska)
  • Klimatgränsen i relation till kött. Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för energi och teknik
  • Betydelsen av en blå transformation för att stanna inom planetens gränser. Max Troell, Beijerinstitutet för Ekologisk Ekonomi vid Kungl. Vetenskapsakademien, medförfattare till EAT-Lancet rapporten
  • Regional analysis – the EAT-Lancet report in the Nordic context. Amanda Wood, Stockholm Resilience Centre, medförfattare till EAT-Lancet rapporten (på engelska)
  • Forskning för transformation. Beatrice Crona, Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, medförfattare till EAT Lancet rapporten; och Line Gordon

11:20 Frågor

12:00 Avslutning 

Kategorier
Livsmedel Forskning/statistik
Bli medlem Logga in