Bli medlem

Eventet har ägt rum

Webbinarium: Vad är hållbar konsumtion och hur kan det bli "mainstream"?

Från nisch till mainstream 08 maj

Tid

10:00 -11:10

Plats

Webbinarium

Sista svarsdag

06 maj

Arrangör

Forum för miljösmart konsumtion

Medarrangör

Mistra Sustainable Consumption

Om eventet

"För att kunna utforska vägar mot mer hållbar konsumtion behöver vi först förstå vad hållbar konsumtion innebär, hur det tolkas och hur det praktiseras". Det menar forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption – från nisch till mainstream, som i sitt första steg har gjort en kartläggning av hållbar konsumtion inom mat, semestrande och heminredning. Vilka faktorer, förutsättningar och sociala normer påverkar vad vi konsumerar?

Alla exempel på hållbar konsumtion i kartläggningen har potentiella miljövinster jämfört med dagens konsumtionsmönster. Men de står också inför olika barriärer för att de ska kunna skalas upp och få en avgörande effekt på konsumtionens miljöpåverkan. 

Välkommen till ett webbinarium där vi presenterar kartläggningen och diskuterar vilka av exemplen som har en realistisk potential att lyckas och vad som står i vägen för att de ska gå "från nisch till mainstream". 

Efter webbinariet kan du ställa frågor till föreläsarna i vårt diskussionsforum fram till kl. 11:30.

 

Matthias Lehner

Om föreläsarna

Matthias Lehner är Post-Doc forskare på Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet och jobbar med hållbar konsumtion och hållbara affärsmodeller inom bland annat mat och inredning.

Vishal Parekh doktorerar vid avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier på KTH. Inom forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption utreder han hur civilsamhälle, näringsliv och politik kan samverka för att skala upp hållbar matkonsumtion i Sverige från nisch till mainstream.

Vishal Parekh

Maria Thorson är doktorand inom Mistra Sustainable Consumption på Chalmers tekniska högskola och forskar på hållbart semestrande och personer som följer nischpraktiker inom konsumtion.

Om Mistra Sustainable Consumption

Mistra Sustainable Consumption – från nisch till mainstream är ett fyraårigt forskningsprogram som engagerar forskare från olika vetenskapliga discipliner och samhällspartners från offentlig sektor (bland annat Konsumentverket), näringsliv och civilsamhälle. 

Maria Thorson

Målet med forskningsprogrammet är att bidra till omställningen till en mer hållbar konsumtion genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion, som idag praktiseras av ett fåtal, kan skalas upp och bli mer vanlig. Fokus är områdena mat, semestrande och heminredning.

Mistra Sustainable Consumption

Att delta i webbinarium

Du kan delta i webbinariet via din dator eller mobila enhet. Du behöver programmet/appen Adobe Connect. Via provrummet kan du testa att tekniken fungerar innan. Länkar till program och provrum hittar du här nedan.

Senast dagen innan webbinariet mejlar vi en webbinarielänk till dig som anmält dig. Har du inte fått mejlet inför webbinariet, se om det har fastnat i ditt skräppostfilter!

Av tekniska skäl är antalet platser begränsade. Gå gärna ihop med dina kollegor och titta från samma dator, då räcker det att en av er har anmält er.

De flesta webbinarier spelas in och kan ses i efterhand.

Diskussioner om eventet

2019-05-08 11:52
Inom matområdet finns det en hel del...
Vishal Parekh
2019-05-08 11:47
Såg att Maria redan svarat på min fråga :)...
Åsa Granberg
2019-05-08 11:40
Ja, ungefär. Har ni, eller andra gjort...
Åsa Granberg
2019-05-08 11:35
Hej Åsa! Vi jobbar med forskare inom...
Maria Thorson
2019-05-08 11:32
Hej! Jag skulle nog inte vilja säga att...
Vishal Parekh
Kategorier
Livsmedel Fritid Transporter/mobilitet Psykologi/beteende Forskning/statistik Innovation/design Strategi/ledning
Bli medlem Logga in