Bli medlem

U-bike

Uppdaterad 5 december 2018

U-bike är en el-lådcykelpool där medborgarna till en låg kostnad enkelt kan bli medlemmar och dagligen låna el-lådcyklar i tre olika modeller. Cyklarna finns placerade i två garage, ett i centrala Umeå och ett på universitetsområdet. Projektet är en del i Umeå kommuns arbete för att främja hållbara färdsätt. Vi ser el-lådcykeln som ett mycket bra alternativ till bilen och vill med det här initiativet att medborgarna ska upptäcka och testa detta fantastiska färdsätt. Ett fulladdat batteri räcker i cirka åtta mil och cyklarna hyrs ut året runt och utrustas med dubbdäck på vintern.

Kontaktperson

Målgrupp

Vem som helst över 18 år kan bli medlem i U-bike. Det enda som krävs är ett bank-id och medlemskapet kostar 50 sek/mån. Vi vill med projektet att medborgarna ska upptäcka och testa el-lådcykeln och inse att den i många fall kan ersätta bilresor som görs inom tätorten. Vi ser också att tjänsten underlättar för de som redan valt att leva utan bil, ett utmärkt komplement till vanlig cykel och kollektivtrafik.

Finansiering

För inköp av el-lådcyklar har vi fått medel från "Åtgärdsprogrammet för renare luft". Löpande kostnader finansieras av gatudriftsbudgeten och vår samarbetspartner Akademiska Hus har ställt iordning och låter oss hyra ett av de två garagen utan kostnad under tre år.

Resultat

Projektets resultat följs upp på flera olika sätt. Statistik från bokningssystemet ger tillsammans med att vi läser av el-lådcyklarnas tripp-mätarna en bra inblick i hur cyklarna används. Dessutom genomför vi kontinuerligt enkät-undersökningar riktade mot medlemmarna för att få in synpunkter för att kunna förbättra tjänsten.

Läs mer om projektet

Bli medlem Logga in