Hallå där William Schotte, projektledare för BussOhoj!

Publicerad 5 juni 2019

BussOhoj! är en satsning från Hållbart resande Väst. Under tre månader får deltagarna i projektet testa hur det är att kombinera vikcykel och kollektivtrafik när de reser i vardagen.

Illustration - kvinna med vikcykel

Ni har kört projektet Buss Ohoj i flera omgångar – hur har insatsen tagits emot?

William Schotte

William Schotte, projektledare Hållbart resande väst

– Det är många som är nyfikna på att testa nya sätt att resa. Många känner att de vill ta ett större ansvar för miljön och sin egen hälsa, men letar ett sätt att resa som går ihop med vardagens rutiner. Det gör att de söker sig till det här projektet. Deltagarna brukar också få en hel del nyfikna frågor när de rör sig ute i kollektivtrafiken.

Vad är den viktigaste lärdomen från tidigare omgångar?

Att det ibland kan behövas en puff i rätt riktning för att komma in nya vanor. Och ibland behöver man prova sig fram och vara lite envis tills man har hittat rutiner som fungerar för en. Det kan ofta uppstå små problem längs vägen som man behöver lösa, allt kommer inte av sig självt tillsammans med den häftiga cykeln.

Har ni sett några bestående beteendeförändringar?

Ja, en del väljer att skaffa en egen vikcykel efter projektets slut och använder bilen mer sällan. Vi har även ett par gamla deltagare som har vittnat om att man gjort sig av med hushållets ena bil. Ofta kan projektet öppna för nya tankar kring vardagsresandet, vilket kan leda att man kanske skaffar en kärra till elcykeln eller hittar helt andra sätt att resa hållbart.

Nu kör ni en ny omgång av projektet – hur är intresset?

Vi håller just nu på att rekrytera inför hösten. Att döma på intresset för omgången i höstas verkar intresset hålla i sig och växa över tid. Tyvärr kan vi inte ta med alla som vill delta, men om man kommer in med en bra motivering till varför man ska delta så ökar man sina chanser!

Nyfiken på att veta mer?