Kemikalieappen lanseras 27 november

Publicerad 27 november 2019

I en ny app kan konsumenter ta reda på om en produkt innehåller farliga kemikalier. Appen ska fungera som ett hjälpmedel för kommunikation mellan konsumenter och företag.

Logotyp Kemikalieappen

I Sverige är det organisationen Sveriges Konsumenter som driver appen. De har deltagit i satsningen tillsammans med organisationer från 13 andra EU-länder. Från Sverige har även Kemikalieinspektionen varit med som expertmyndighet.

Konsumenter har rätt att veta

Konsumenter har rätt att få veta om en vara innehåller särskilt farliga ämnen, SVHC-ämnen, med grund i kemikalielagstiftningen Reach.

– Den här lagstiftningen har varit ett bortglömt verktyg. Appen gör att konsumenter kan använda sin rätt att veta och få svar. Många tror att det som finns på butikshyllan är ofarligt, men det finns ingen garanti för det. När en produkt inte har en innehållsförteckning är det svårt som konsument att veta vad man får, säger Maria Hammarling, projektledare på Sveriges Konsumenter.

Maria Hammarling, Sveriges Konsumenter

Om en konsument frågar måste företaget bakom en produkt som saknar innehållsförteckning (till exempel kläder, möbler, elektronik och leksaker) svara på om den innehåller mer än 0,1 viktprocent av något ämne på den så kallade kandidatförteckningen. Ämnena på kandidatförteckningen har egenskaper som kan påverka människors hälsa och miljön negativt. 

Hur fungerar appen?

I appen kan konsumenterna scanna streckkoden på en produkt. Då får man fram information om produkten innehåller SVHC-ämnen. Om företaget inte ännu lagt in produkten i databasen kan konsumenten skicka en fråga till företaget via appen.

–  Appen kan användas på plats i butiken för de flesta typer av vardagsprodukter. För större inköp som en bilbarnstol eller en soffa är farliga kemikalier verkligen inte något vi vill få med. Då kan appen användas i planerandet av köpet för att få information om kemikalieinnehållet, tipsar Maria Hammarling.

Det går även att använda appen för köp på nätet genom att söka på varans namn eller företaget.

– Vi hoppas att företag lägger in produkternas innehåll i appen direkt. Då kan de till exempel visa att de inte använder farliga ämnen. De som använder ämnena hoppas vi byter ut dem, avslutar Maria Hammarling.