Mer matsvinn med storpack

Publicerad 30 april 2020

Forskare från Karlstads universitet och RISE har kartlagt matsvinn hos svenska hushåll. Studien visar att det är bättre för klimatet att välja portionsförpackat och mindre förpackningar.

Kvinna tittar på juiceförpackning i butik

Forskarna har följt hushåll för att kartlägga matsvinn. Syftet var att ta reda på varför konsumenter slänger olika typer av livsmedel, men även vilken roll förpackningen har när det gäller matsvinn.

Resultatet pekar på att förpackningens utformning spelar större roll än vad tidigare forskning visat. Speciellt när det gäller mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet. Studien visar också att konsumenternas osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet är en bidragande faktor till att mat slängs.

Forskarna anser att förpackningsfunktioner behöver utvecklas för att minska konsumentens osäkerhet. Den behöver också utvecklas för att anpassas till konsumenternas behov, så de inte lockas att köpa mer mat än vad de äter upp.

Läs mer om studien på Karlstads universitets webbplats