Mobilt återbruk i Stockholm

Publicerad 9 september 2019

I Stockholm cirkulerar Popup Återbruk runt på olika platser. Besökarna kan lämna in saker de inte längre behöver och ta med sig andra prylar hem. Till exempel byter kläder, inredning, köksattiraljer och prydnadssaker ägare.

Besökare vid Popup återbruk

– Vi hoppas att det ersätter ett nyköp, annars har det ingen funktion, säger Karin Sundin, teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall.  

Återbruk utan bil 

Popup Återbruk består av två små plåthus som lätt kan flyttas och ställas upp på nya platser. Platserna är anpassade för gång- och cykeltrafik, allt för att besökarna enkelt ska kunna återbruka utan att använda bil. Personalen tar även emot saker för återvinning.

– Många som bor i stan har mindre kvantiteter. Vi vill komma nära dit personer bor så att de enkelt kan återvinna saker. En stor del av det besökarna lämnar går också att återbruka.

Sortering och utdelning 

Allt som kommer in sorteras av personalen. Det som har ett större försäljningsvärde går vidare till de aktörer som Stockholm Vatten och Avfall samarbetar med kring återbruk. Saker som är lite mer använda och inte värda lika mycket ställs ut för vem som helst att ta med gratis.

– En del vill bara lämna, medan andra vill plocka. Då får sakerna en andra chans. Nu vid terminsstarten var vi på KTH och då kunde studenter till exempel ta med sig husgeråd istället för att behöva köpa det.

Popup Återbruk har funnits i tre år och det utökas för varje år.

– Vi är jättenöjda med konceptet. Många uppskattar tjänsten. I år har vi haft runt 60 000 besökare och lämnat ut 55 000 saker.

Tips till andra  

Karin Sundin har många lärdomar att dela med sig av till aktörer som vill göra liknande saker.

– Det är en stor utmaning att hitta bra platser, det kräver en god planering och rätt tillstånd. Det är också viktigt att fundera över vad det får kosta och att det finns kompetent personal på plats som kan göra en bra utsortering.

Även kommunikationen med besökarna är betydande.

– Det gäller att vara tydlig med att man inte ska köra bil till platserna och att vi bara tar emot det som går att bära med sig. Vi vill också få fram budskapet att det är bra att lämna in saker som inte används, så att de får snurra i det befintliga systemet.