”Svinniska” – ett nytt sätt att prata matsvinn

Publicerad 3 april 2019

- Vad ska vi äta till middag idag?
- Jag har kylchillat en gryta från helgen som vi kan ta. Annars ringer jag ett restsamtal till mamma, så kan vi köpa något mer på vägen hem om det behövs.

Kanske är det så ”svinniska”, Livsmedelsverkets nya matsvinnsspråk låter. Med hjälp av ett antal nyord hoppas man att man med glimten i ögat få upp ögonen för matsvinnsfrågan.

För mycket ätbar mat i soptunnan

En fjärdedel av världens klimatpåverkan kan kopplas till mat och livsmedelsproduktion. Ätbar mat som slängs innebär både resursslöseri och klimatpåverkan helt i onödan.

Därför lanserar Livsmedelsverket en samling nyord på webben och i sociala medier. Satsningen är en del av ett långsiktigt arbete för att minska matsvinnet och en del av det regeringsuppdrag som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. I handlingsplanen för att halvera matsvinnet till 2030 som myndigheterna har lämnat till regeringen är en av åtgärderna att arbeta för att även hushållens matsvinn minskar.

Satsningen på svinniska är tänkt att i första hand rikta sig till unga vuxna och barnfamiljer.

Exempel på ”svinniska”

  • Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
  • Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre!
  • Bäst-före-snooza: Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.
  • Restsamtal: Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.

Fler nyord på svinniska hittar du på Livsmedelverkets webbplats