Umeå visar upp sitt klimatavtryck på webben

Publicerad 8 augusti 2019

Som en av de första kommunerna i landet undersökte Umeå hur invånarnas konsumtion påverkar klimatet. Nu har de visualiserat resultatet på webbplatsen klimatorientering.se.

Skärmklipp från klimatorientering.se

Under våren 2018 frågade Umeå kommun drygt 4 000 invånare om hur de konsumerar mat, kläder, resor, elektronik och mycket annat. Målet var att lära sig mer om hur klimatavtrycket faktiskt ser ut i Umeå. För att dela med sig av resultatet har de nu skapat webbplatsen klimatorientering.se. På webbplatsen kan Umeåborna se sitt klimatavtryck indelat per kategori och geografiskt område. Det finns också möjlighet att läsa hela rapporten som ligger till grund för webbplatsen.

Invånarnas oro för klimatet blev musik

För att väcka invånarnas intresse tog kommunen hjälp av musikproducenten Alexander ”Academics” Juneblad. Han har skapat en låt med ljudet av Umeåbor som uttrycker sin ångest över klimatförändringarna. 

Webbinarium 2 oktober

Forum för miljösmart konsumtion arrangerade under våren ett webbinarium om Umeås klimatberäkningar. Den 2 oktober kommer uppföljaren, med fokus på hur de har visualiserat resultaten och väckt invånarnas intresse. 

Webbinarium: Klimatberäkningen som blev musik