Vad händer under Europa minskar avfallet-veckan?

Publicerad 8 november 2019

Den 16–24 november är det Europa minskar avfallet-veckan. Då anordnas aktiviteter runt om i hela EU. I år är temat "Utbildning och kommunikation kring att minska avfallet". Fokus ligger på att väcka allmänhetens intresse och kommunicera kring hur man bäst kan minska sitt avfall. Nationell samordnare är branschorganisationen Avfall Sverige.

En person syr med symaskin

Exempel på aktiviteter under veckan

Fokus på textilier

Avfall Sverige själva fokuserar på textilier. Det beror på samarbetet med Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen kring regeringsuppdraget ”hållbar konsumtion av textilier”. Myndigheterna har tagit fram filmer, bilder och fakta i kampanjen Textilsmart.

Den 18 november hålls också ett seminarium i Stockholm. På programmet står inspirationsföreläsare och goda exempel från olika kommuner. Detta kommer att varvas med möjligheter till dialog.

Även Vaggeryds kommun kommer att haka på temat och sprida information om textilier via en utställning. Gislaveds kommun kommer att ha en informationskampanj.

Stylingutmaning med F/ACT Movement

Samarbetet F/ACT Movement har via Instagram inspirerat till en mer hållbar klädkonsumtion. Tio deltagare med stort intresse för mode handlade inte några nyproducerade kläder under sex månader. Istället fick de inspiration till att aktivera sina egna garderober utifrån mer hållbara lösningar. Deltagarna är klara med sin utmaning, men kontot på Instagram lever vidare.

Under veckan arrangerar F/ACT Movement en stylingutmaning för sina Instagram-följare. Utmaningen har avfallstema med en ny kategori varje dag: glas, plast, papper, mat och aluminium. Tanken är att man ska inspireras av temat  och använda det man redan har. Följarna kan dela sina outfits under hashtaggen #factstylechallenge.

Aktiviteter för avfallsminimering i Sundbyberg

Miljö- och returbolag SÖRAB, som ägs av flera kommuner i Stockholmsregionen, kommer att ha flera olika aktiviteter vid Returpunkten. Returpunkten är en kvartersnära mini-återvinningscentral. Fokus ligger på avfallsminimering i form av återbruk. Besökarna kan lämna och hämta prylar eller reparera och laga saker.

Exempel på aktiviteter under veckan är att besökarna kan få tips och hjälp med att laga sina kläder, hjälp med att snickra och gå på en föreläsning som bland annat handlar om att minimera avfallet.

Återbruk i Falun

Studiefrämjandet Mitt anordnar en mässa, Återbruksfesten. I mässhallen ställer organisationer, föreningar, entreprenörer och konstnärer som arbetar med återbruk ut sin verksamhet. På mässan anordnas klädbyte, tävling för skolelever, föreläsningar och workshops.

Falu Energi & Miljö inviger sitt nya Återbruk vid återvinningscentralen med öppet hus och aktiviteter. 

Resterkocken i Kristanstad

En tävling kommer att hållas för skolelever, där de får bidra med recept gjorda på matrester för att minska matavfallet. 

Skolföreställning i Skellefteå

I Skellefteå får skolelever i årskurs 3 träffa Råttan och Räven i en teater. Räven har samlat alla sina sopor i en påse för att slänga. Råttan dyker upp och visar hur och varför man sorterar. Det sker i dialog med publiken kring hur man kan förebygga avfall och varför det är viktigt att sortera. Efter teatern blir det en kort föreläsning och källsorteringsspel för eleverna.

 

Om hållbar textilkonsumtion och Textilsmart

Genom små medvetna val i vardagen kan konsumenter bidra till en mer hållbar planet. Det är ett av budskapen i Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen informationssatsning Textilsmart.