Vilka matval kan konsumenter tänka sig att förändra?

Publicerad 30 oktober 2019

SLU Holding gjorde under våren 2019 en undersökning. Den visar att varannan konsument i hög grad kan tänka sig att ändra sina matval för att minska påverkan på miljö och klimat.

Personer lagar mat vid ett bord med soppa och grönsaker.

Högst upp på listan över vad konsumenter kan tänka sig att förändra kom att minska på matsvinnet, handla mer svenskt och välja närproducerat. Undersökningen visar också att många konsumenter säger sig sakna kunskap om hur det egna matvalet påverkar miljön och klimatet.

Konsumenterna fick även spontant uppge vad som är viktigast när de väljer mat till hushållet. Det som flest svarade var att maten ska vara av bra kvalitet, svensk och billig.

Vad konsumenterna kan tänka sig att förändra? 

  1. Minska matsvinnet
  2. Handla mer svenskt
  3. Handla mer närproducerat
  4. Lära sig mer om innehållet
  5. Planera bättre
  6. Lära sig mer om matens ursprung
  7. Lära sig mer om matens påverkan
  8. Sortera maten hemma efter datum
  9. Handla mer ekologiskt
  10. Mindre portioner
  11. Mer vegetariskt

(Listan är i rangordning.) 

Nyfiken på att veta mer?