Bli medlem

LIFE AskREACH – Kemikalieappen

Uppdaterad 5 oktober 2020

I november 2019 lanserade vi Kemikalieappen - en app som gör det enklare för konsumenter att använda sin lagliga rätt att veta om särskilt farliga ämnen i varor.

Genom att skanna prylars streckkoder med Kemikalieappen kan konsumenter enkelt skicka förfrågningar om innehållet av skadliga ämnen till företag. Om företag redan lagt in information i appens databas får appanvändaren svar direkt.

Tillsammans för en giftfri vardag.

Om projektet:
I EU-projektet LIFE AskREACH har vi tillsammans med 12 andra EU-länder utvecklat en app för konsumenter som kan användas för att få information om särskilt farliga ämnen (SVHC-ämnen) i konsumentprodukter som exempelvis kläder, möbler, elektronik, etc.

Appen är sammankopplad med den nya europeiska databasen AskREACH, där företag kan lägga in information om innehållet av särskilt farliga ämnen i sina varor. Om en produkt som har skannats ännu inte finns i databasen kan konsumenter skicka en förfrågan om SVHC-innehåll till företaget med hjälp av appen. Enligt artikel 33 i den europeiska kemikalielagstiftningen REACH har konsumenter rätt till information inom 45 dagar på begäran.


Läs mer på:
www.kemikalieappen.se
www.askreach.eu

Uppladdade dokument

Kontaktperson

Bli medlem Logga in